Výzkumný program Akademie věd ČR Udržitelná produkce a spotřeba potravin
Strategie Akademie věd ČR reaguje na aktuální společenské výzvy promyšlenou formulací výzkumných programů, založených na spolupráci oborů a institucí při jejich řešení. Výzkumné programy Akademie věd ČR jsou otevřeny partnerům z vysokých škol, podnikatelské sféry a institucím státní a regionální správy, stejně jako zahraničním výzkumným skupinám a organizacím. Výzkumné programy jsou navrhovány a formulovány po dohodě vedení Akademie věd s řediteli pracovišť s přihlédnutím k trendům světové vědy, společenské relevanci a Národním prioritám orientovaného výzkumu.
Jsme součástí výzkumného programu Udržitelná produkce a spotřeba potravin.
Zajištění udržitelné, kvalitní a zdravé výživy lidstva je jednou z hlavních výzev současnosti. Rostoucí populace, klimatická změna, intenzivní a nešetrné hospodaření a celková degradace životního prostředí snižují kvalitu půdy i výnosy zemědělských plodin. Bude třeba vyšlechtit nové, vysoce produktivní, odolné a nutričně bohaté odrůdy. Současné průmyslové způsoby získávání, zpracování a distribuce kontaminují potraviny celou řadou chemikálií a stávají se pro lidské zdraví rizikové. Strava není pouhým zdrojem živin, ale ovlivňuje téměř všechny životní funkce člověka. Epidemie civilizačních chorob vyvolané nesprávnou výživou mohou významně oslabit společnost a přetížit zdravotní a sociální systém. Je také smutným paradoxem, že se zbytečně plýtvá potravinami a třetina se vyhodí. S ohledem na klimatickou změnu a omezené zdroje je nutné se více zabývat etickými otázkami udržitelné produkce a spotřeby potravin.
Hlavním cílem výzkumného programu je propojení ústavů AV ČR, univerzit a podniků v široké oblasti od získávání a spotřeby potravin až po navazující společenské a zdravotní dopady. Program má významný aplikační potenciál, využívá již existující infrastrukturu aplikačních laboratoří pro řešení nových aktuálních problémů a výzev. Nedílnou součástí je poradenství odborné i laické veřejnosti, poskytování expertíz a konzultací a spolupráce se státní správou, politiky, médii a profesními organizacemi.
Výzkumný program upřesňuje dlouhodobé scénáře i krátkodobé předpovědi dopadů změny klimatu na zemědělství a předává je veřejnosti. Zkoumá nové způsoby zvýšení obsahu organické hmoty v půdě. Zaměřuje se i na analýzu půdního mikrobiomu a na pochopení podmínek prostředí, které jej ovlivňují. Rozvíjí a aplikuje molekulárně genetické sekvenační a editační metody pro zvýšení užitkových vlastností a odolnosti plodin a mikroorganismů. Zkoumá molekulární mechanismy působení biotických i abiotických stresů na rostliny k vyšlechtění odolnějších plodin. Pro urychlení a automatizaci výběru rostlin a mikroorganismů s požadovanými vlastnostmi vyvíjí nové metody fenotypizace fotosyntetických organismů. Zaměřuje se na výzkum vlivu potravin na střevní mikrobiom, imunitní reakci a celkové zdraví člověka. Zabývá se také kontaminací potravin, zejména ryb, organickými polutanty a mikroplasty. Na úrovni společenské zkoumá roli samozásobitelství pro udržitelnou produkci potravin, plýtvání potravinami a etickou spotřebu potravin.
Více na webových stránkách www.potravinyav21.cz