Výzkumný program Akademie věd ČR Potraviny pro budoucnost Strategie AV21
Strategie Akademie věd ČR reaguje na aktuální společenské výzvy promyšlenou formulací výzkumných programů, založených na spolupráci oborů a institucí při jejich řešení. Výzkumné programy Akademie věd ČR jsou otevřeny partnerům z vysokých škol, podnikatelské sféry a institucím státní a regionální správy, stejně jako zahraničním výzkumným skupinám a organizacím. Výzkumné programy jsou navrhovány a formulovány po dohodě vedení Akademie věd s řediteli pracovišť s přihlédnutím k trendům světové vědy, společenské relevanci a Národním prioritám orientovaného výzkumu.
Výzkumný program
Potraviny pro budoucnost chce přispět k řešení celosvětového společensko-ekonomického problému, kterým je zajištění dostatku potravin pro rostoucí populaci, a to prostřednictvím multidisciplinárních přístupů a nejmodernějších technologií, včetně metod editace genomu. Zaměřuje se také na prevenci některých nemocí trávicího traktu či na lepší využití mikrořas ve výživě a v produkci cenných látek. Pozornost věnuje také problematice půdy, klimatické změny, zbytečnému plýtvání potravinami, společenským a geografickým aspektům potravinových systémů a novým postupům pro zpracování přírodních materiálů a biologického odpadu. Programu se účastní špičkové výzkumné týmy ústavů AV ČR, které spolupracují s významnými univerzitními a rezortními pracovišti. Nové poznatky využijí šlechtitelé, podniky zabývající se produkcí a zpracováním rostlinných a živočišných produktů, státní správa a různé neziskové a pacientské organizace.
TÉMATA / ŘEŠITELÉ
- Genomika a biotechnologie pro šlechtění nové generace odrůd zemědělských plodin- prof. Ing. Jaroslav Doležel, DrSc. (Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i.)
- Nové biotechnologické metody jako nástroje pro zajištění dostupnosti a kvality potravin - RNDr. Roman Hobza, Ph.D. (Biofyzikální ústav AV ČR, v. v. i.)
- Zdravá půda pro další generace - Mgr. Veronika Jílková, PhD. (Biologické centrum AV ČR, v. v. i.)
- Vliv klimatické změny na produkci zemědělských plodin - doc. Ing. Petr Hlavinka, PhD. (Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.)
- Využití mikrořas v potravinářství a produkčním zemědělství - prof. RNDr. Ondřej Prášil, Ph.D. (Centrum Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR, v. v. i.)
- Vliv stravy na mikrobiotu a imunitu ve zdraví a nemoci - prof. MUDr. Helena Tlaskalová-Hogenová, DrSc. (Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.)
- Využití zbytkové biomasy z potravinářského průmyslu a zemědělství - Ing. Olga Šolcová, CSc., DSc., (Ústav chemických procesů AV ČR, v. v. i.)
- Nové potraviny živočišného původu - Ing. Jan Kopečný, DrSc., (Ústav živočišné fyziologie a genetiky AV ČR, v. v. i.)
- Společenské a geografické aspekty potravinových systémů - Mgr. Barbora Duží, PhD., (Ústav geoniky AV ČR, v. v. i.)
- Plýtvání potravinami jako lokální i globální problém - Mgr. Naděžda Čadová, (Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.)
Více na webových stránkách www.potravinyav21.cz