Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum je zařazena do seznamu špičkových pracovišť Akademie věd ČR

Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum je zařazena do seznamu špičkových pracovišť Akademie věd ČR
Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum je prvním pracovištěm Akademie věd, které propojuje vědce se šlechtiteli a zemědělci. Byla založena v rámci programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 v únoru 2017 a provozuje ji Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky AV ČR, v. v. i., v Olomouci. 
Hlavním cílem laboratoře je zpřístupnit nejnovější výsledky a metody základního výzkumu šlechtitelům a zemědělské praxi. Laboratoř má potenciál pomoci zajisti t v podmínkách měnícího se klimatu dostatek kvalitních potravin pro rostoucí populaci na globální úrovni a přispět k potravinové soběstačnosti na národní úrovni. Klíčovou roli bude hrát získávání nových odrůd zemědělských plodin přizpůsobených měnícímu se klimatu. Tyto plodiny by měly být také odolnější vůči chorobám a škůdcům a měly by mít lepší užitné vlastnosti.

Podívejte se na publikaci představující špičková pracoviště Akademie věd ČR, která své nabízí kapacity, technologie, expertizy a znalosti partnerům z praxe ZDE (str. 84).