Evropa metody genetické editace plodin velmi striktně reguluje. Zároveň ale masivně dováží odjinud, říká rostlinný genetik Pečinka

Evropa metody genetické editace plodin velmi striktně reguluje. Zároveň ale masivně dováží odjinud, říká rostlinný genetik Pečinka
Geneticky modifikované nebo metodou CRISPR-Cas9 editované plodiny se pomalu prosazují v zemědělství, jen Evropa stále s jejich přijetím otálí. Je na místě tato zdrženlivost? Hostem Studia Leonardo byl molekulární biolog a rostlinný genetik Aleš Pečinka z Ústavu experimentální botaniky AV ČR se síldem v Olomouci.

Evropa je ve schizofrenní sitauci. Na jednu stranu metody genetické editace plodin velmi striktně reguluje, na druhou stranu masivně dováží například geneticky modifikovanou sóju z Jižní i Severní Ameriky,“ uvádí badatel.

Takže na jednu stranu evropští zemědělci nemohou tyto plodiny využívat, ale na druhou stranu je jimi zaplaven evropský trh. „Ano, geneticky modifikované plodiny nejsou samospásné a jsou součástí nějakého mixu, kde se budou uplatňovat různé přístupy.“

„Problém je v tom, že pomocí klasických šlechtitelských metod trvá vytvořit novou odrůdu 15 až 20 let. Pomocí metod editací genomu bychom toho ale byli schopni v průběhu pěti až deseti let.“

Článek a rozhovor ZDE