Fairtrade den mohli v Olomouci zažít školáci a jejich učitelé

Fairtrade den mohli v Olomouci zažít školáci a jejich učitelé
Film, bojovou hru a ochutnávku dobrot z celého světa mohli zažít v Olomouci školáci i pedagogové. Akce, která se konala 13. 10. 2021 v olomoucké Pevnosti poznání Univerzity Palackého, byla zaměřená na Fairtrade, tedy na férový obchod. 

Festival pořádali nezisková organizace Na mysli v rámci projektu Hra o klima! Na tahu před změnou klimatu, výzkumný program Akademie věd ČR Potraviny pro budoucnost Strategie AV21, Ústav experimentální botaniky AV ČR, organizace ARPOK a Pevnost poznání.

Na sto padesát pozvaných dětí a pedagogů ze základních škol se dozvědělo, proč je důležité, aby farmáři ze zemí třetího světa dostávali za svou práci adekvátní odměnu. Fairtrade obchod jim zaručuje nejenom spravedlivější obchodní podmínky, díky kterým mohou žít důstojně ale také dodržování lidských a pracovních práv a pěstování plodin v souladu se životním prostředím.

IMG_3062.jpg

Dopolední část programu byla určena žákům, které zhlédli projekci dokumentu Ve stínu kakaovníku. Film Stanislava Komínka a Lukáše Matěny získal několik ocenění na filmových festivalech. Upozorňuje na problémy spojené s pěstováním kakaa v západní Africe, jako jsou nízké výkupní ceny, chudoba pěstitelů, dětská práce, obchod s lidmi či kácení deštných pralesů. Po filmu následovala beseda s autorem Stanislavem Komínkem z organizace Fairtrade Česko a Slovensko, který snímek natáčel na západoafrickém Pobřeží slonoviny.

Pro děti byl pak připraven interaktivní program. Zahrály si novou deskovou hru, ve které si vybudovaly své vlastní udržitelné světy.  Zapojily se také do naučné bojovky, která řeší témata klimatické změny a její dopady. Žáci mohli diskutovat o Fairtrade a ochutnat čokoládové dobroty s Fairtrade certifikací.

IMG_3082.jpg

Odpolední program byl zaměřený na učitele, které měl inspirovat k tomu, aby se nebáli častěji zařazovat tuto problematiku do výuky. Pedagogové mimo jiné debatovali o férovém obchodu, pracovních podmínkách v rozvojových zemích, problematice textilního průmyslu a klimatické změně.  Stanislav Komínek jim například vysvětlil, jaké možnosti férového nakupování mají spotřebitelé v České republice. Organizace Na mysli představila svou novou vzdělávací deskovou hru Terra Futura, kterou si učitelé mohli odnést a využít ji ve výuce.