Festival Země na talíři poradí, jak šetřit životní prostředí a neplýtvat potravinami

Festival Země na talíři poradí, jak šetřit životní prostředí a neplýtvat potravinami

Už počtvrté zavítá do Olomouce filmový festival dokumentárních filmů o jídle Země na talíři. Upozorní na to, že zajistit do budoucna dostatek potravin pro všechny obyvatele planety nebude jednoduché a řešení bychom měli hledat už nyní. Návštěvníci se mohou 22. října od 16 hodin těšit v Pevnosti poznání na projekce, diskuze, poradenství, soutěže i workshopy.

Jednou z nejdůležitějších výzev současnosti je zajištění dostatku kvalitních potravin na globální úrovni. Chronickou podvýživou trpí osm set milionů lidí a tento počet se neustále zvyšuje. Světová populace roste a podle odhadů bude už v roce 2050 žít na Zemi více než 10 miliard lidí. Přitom ubývá přírodních zdrojů a mění se klima. Letošní festivalové motto „Chceme si svou budoucnost vyžrat? Nebo (na ni) raději vyzrát?“ proto podle profesora Jaroslava Doležela, vědeckého ředitele Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum a koordinátora programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21, odkazuje na to, že je nejvyšší čas zlepšit systém produkce a distribuce potravin. „Nedostatek základních potravin může mít velmi závažné důsledky zahrnující rychlý růst cen a inflaci, politickou nestabilitu, válečné konflikty a migrace. Tyto problémy bezprostředně ovlivňují i obyvatele vyspělých zemí, a proto je i v jejich zájmu situaci řešit,“ zmiňuje Doležel.

Film o pesticidech a diskuze s odborníkem

Přehlídka nabídne projekci filmu Koloběh jedů, jehož tvůrci ukazují, jak se někde zakázané a jinde hojně používané pesticidy dostávají do půdy na celé planetě. Například v USA se pesticidy nesmí kvůli nebezpečným dopadům na životní prostředí a zdraví lidí používat.  Přesto je tato země jejich významným producentem, zásobujícím těmito chemikáliemi zbytek světa. Pesticidy cirkulují planetou a v podobě reziduí se v importovaných potravinách vrací zpět do země původu. Na pouti po Indii, Mexiku, Argentině, Bhútánu a Spojených státech odkrývá film šokující praktiky chemického průmyslu.

Po projekci snímku bude následovat diskuze s významným vědcem, docentem Jakubem Hofmanem z výzkumného centra RECETOX na Masarykově univerzitě, který je současně vedoucím pracoviště Půdní environmentální chemie a toxikologie a dlouhodobě se věnuje problematice znečištění půdy a jeho dopadu na půdní organismy.

Přednáška k zamyšlení, rady a workshopy pro praxi

„Pokud to s dodržením Pařížské dohody, která má omezit emise skleníkových plynů, myslíme vážně, musíme změnit způsob našeho uvažování a změnit naše chování. Začít můžeme sami u sebe,“ říká Ondřej Plachý, organizátor olomouckého Veggie Festu, který bude mít na festivalu Země na talíři přednášku Jaká je cena živočišné stravy na talíři?

Cukrářka Eduarda Krázelová bude na praktickém workshopu Sladkosti z přebytků: food waste v praxi předvádět, jak zpracovat a využít odřezky z dortů. Zájemce naučí vyrábět chutné a sladké kuličky, takzvané cake pops. Barbora Genser a Veronika Miklíková ukáží, že kravské mléko lze nahradit lahodnými a zdravými rostlinnými mléky a že je možné si je snadno a levně připravit doma. Viktorie Tenzerová poradí, jak sestavit osobní plán udržitelného rozvoje, tedy jak lépe šetřit životní prostředí a vyhnout se zbytečnému plýtvání.

Součástí festivalu budou i výstavy Cena kakaa a Udržitelný svět pro každého. Návštěvníci si také zasoutěží o hezké dárky a ochutnají veganské pokrmy.

Olomouckou část festivalu Země na talíři pořádají organizace Na mysli, Ústav experimentální botaniky AV ČR, výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21, Pevnost poznání a studentský spolek Udržitelný Palacký.

Detailní program například ve FB události akce.

TEXT a FOTO: Radka Kvasničková