Novinky.cz: Pro zvýšení produkce potravin musíme zavést odolné a výnosné odrůdy, upozorňují vědci

Novinky.cz: Pro zvýšení produkce potravin musíme zavést odolné a výnosné odrůdy, upozorňují vědci
Podle prognózy OSN by 15. listopadu měla světová populace dosáhnout osmi miliard lidí. Pro potřebné zvýšení produkce potravin je zásadní zavádět nové odrůdy plodin s dobrým výnosem a lepší odolností vůči dopadům změny klimatu.

Uvedl to rostlinný genetik Jaroslav Doležel z Akademie věd ČR. Podle experta na rostlinnou produkci Josefa Soukupa z České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) je třeba vyšších výnosů i omezení plýtvání.

Za přínosné a bezpečné označili Doležel se Soukupem také metody genetické úpravy plodin, které nyní legislativa EU prakticky neumožňuje.

Celosvětově je potřeba zvýšit produkci potravin,“ konstatoval Doležel. „Asi 800 milionů lidí trpí hladem.To se bude zhoršovat, protože lidí bude dále přibývat, a k tomu nastává klimatická změna. Zvyšuje se průměrná teplota, s tím do budoucna nedostatek vody, a to snižuje výnosy,“ pokračoval vědec z Ústavu experimentální botaniky AV.

Větší problém než sucho může být nestabilní počasí

Podle Doležela je zásadní zavést odrůdy plodin přizpůsobené změně klimatu a odolné vůči novým chorobám a škůdcům.


„Problém s klimatem v naší oblasti je spíše nestabilní počasí než trvalé sucho. Když budou přívaly vody a pak období sucha, které postihne pšenici nebo jinou plodinu v citlivém období vývoje, tak se výnosy opravdu hodně sníží,“ zdůraznil vědec.

Celý článek ZDE.