Olomoucká premiéra festivalu Země na talíři byla úspěšná

Olomoucká premiéra festivalu Země na talíři byla úspěšná
Festival si kladl za cíl upozornit na to, že ve světě trpí hladem 800 milionů lidí a je otázkou, zda lidstvo najde řešení, jak v budoucnosti zajistit jídlo pro všechny obyvatele planety.
 
Předpokládá se, že v roce 2050 bude na zemi žít 10 miliard lidí, což je o dvě miliardy více než nyní.  Přitom přírodní zdroje se vyčerpávají, ubývá zemědělské půdy a mění se klima. Je tedy nejvyšší čas zamyslet se a pokusit se něco změnit.  

Workshop i projekce byly na pořadu v pondělí  
Celý festival zahájil workshop, na kterém účastníci vyráběli semínkové bomby. Díky kuličkám z hlíny a semeny budou moci zasadit květiny a bylinky do těžko přístupných míst či městských periferií.
Film Inhabit: Krajina permakultury přinesl příběhy lidí, kteří praktikují permakulturu a představují ji jako řešení v prostředí venkova, v příměstských oblastech i ve městech. O filmu a permanentní udržitelnosti s diváky debatovala Tereza Čajková z analytického centra Glopolis.
Francouzský dokumentární snímek Válka osiv ukázal, že semena jsou nedílnou součástí stabilní potravinové produkce a že zemědělci ztrácejí nárok na uchovávání a setí svého vlastního osiva. O této problematice diskutovala Klára Hrdá, která založila iniciativu Semínkovna. Díky ní dnes po celé republice funguje na šedesát míst, kde si lidé mohou vyměňovat semínka.

V úterý se mluvilo o půdě a geneticky modifikovaných organizmech
Zemědělské půdy každým dnem ubývá, stává se vzácnější a cennější. Od té doby, co se obchod s půdou stal žádaným segmentem, ztrácejí farmáři po celém světě půdu ve prospěch mezinárodních zemědělských podniků a investorů. Snímek Ukradená zem divákům odkryl problematiku záborů půdy, která není fenoménem jen v Asii a v Africe, ale i v Evropě. Film dává hlas širokému spektru zainteresovaných lidí - zástupcům malých, středních a velkých zemědělských podniků, místním i mezinárodním aktivistům, politikům, investorům i místním komunitám. Po filmu diváci debatovali o problematice půdy s doc. Stanislavem Hejdukem z Mendelovy univerzity.

Investigativní snímek Brzy i na vašem talíři rozkrývá citlivá fakta o herbicidu glyfosátu i o geneticky modifikovaných plodinách. O zákazu používání Roundupu, herbicidu obsahujícím glyfosát, se mluví i v EU kvůli možné rakovinotvornosti.  Uznávaný žurnalista a režisér Paul Moreira se během natáčení rozhodně nedržel zpátky. Navštívil a dotazoval se v řadě velkých agrochemických společností, včetně ústředí velkého nadnárodního koncernu Monsanto. Host dr. Tomáš Moravec uvedl ve velmi živé a dlouhé diskuzi na pravou míru některé zavádějící údaje o GMO, které zazněly ve filmu.

Domácí kosmetika, znečištěné oceány i odpovědná večeře – to byl středeční program
Na workshopu Udržitelná domácnost bez obalu se zájemci učili jak vyrobit kosmetiku a čistící prostředky bez chemie. O tento workshop byl obrovský zájem, rezervace byly rozebrány během několika hodin.
Velmi působivý snímek A Plastic Ocean ukázal, jak silně znečisťujeme moře a oceány, jaké katastrofy způsobují plasty a jak se nebezpečné látky z plastů dostávají do potravinového řetězce. O tématu hovořil velmi zasvěceně doc. Martin Rulík z Univerzity Palaského.
Celý festival ukončila tzv. odpovědná večeře. Návštěvníci si mohli pochutnat na skvělém čtyřchodovém veganském menu a u toho si poslechnout pět zajímavých přednášek o jídle a příběhu potravin.
Festival ukázal, že je o toto téma zájem, že lidem není lhostejná budoucnost, že si uvědomují potřebu změnit některé věci změnit a především to, že neváhají začít i sami u sebe.

Text: Radka Kvasničková, Foto: Barbora Kebová