Podílíme se na výstavě v Akademii věd, která představuje rostliny budoucnosti

Podílíme se na výstavě v Akademii věd, která představuje rostliny budoucnosti
V Galerii Věda a umění Akademie věd ČR se od 8. února do 12. dubna 2019 koná nová výstava představující úsilí vědců o zajištění dostatku potravin Nature – Future: Rostliny budoucnosti. Prostřednictvím velkoformátových snímků uznávaného švýcarského fotografa Maria del Curta seznamuje návštěvníky s prací a odkazem ruského botanika N. I. Vavilova, který se zasloužil o záchranu genového bohatství důležitých plodin. Současně ukazuje, jak přispěli čeští vědci k odhalení tajemství dědičné informace některých významných zemědělských plodin.

 
Získávání nových odrůd s mimořádnými vlastnostmi se neobejde bez znalosti dědičné informace jejich planých druhů. Proto je důležité uchovat je i pro budoucí generace. Jedním z prvních vědců, kteří přišli s myšlenkou uchování genetické rozmanitosti, byl sovětský botanik a genetik N. I. Vavilov (1887–1943), který se zabýval vyhledáváním planých předchůdců plodin. Identifikoval geografická centra vzniku kulturních rostlin a během více než stovky expedic osobně sesbíral tisíce položek (zejména semen) nejrůznějších rostlin. Za svou vědeckou práci se v Sovětském svazu uznání nedočkal a v roce 1940 byl z politických důvodů zatčen a odsouzen na doživotí. O tři roky později Vavilov, jehož cílem bylo zmírnit hladomor, zemřel v gulagu na následky hladu a nemocí. Jeho sbírka přes dramatické chvíle a za cenu lidských obětí přežila a stala se základem donedávna největší světové genové banky, která je dnes součástí Vavilovova institutu v Petrohradě.

Po stopách Vavilovových následovníků se vydal švýcarský fotograf Mario del Curto. Návštěvníci budou mít možnost na výstavě zhlédnout soubor velkoplošných fotografií, které v různých experimentálních stanicích Vavilovova institutu pořídil. Snímky zachycují zoufalou snahu zaměstnanců o udržení zakladatelova odkazu a dokumentují současný stav pracovišť, jejichž osud byl často velmi pohnutý.

Za téměř sto let od doby, ve které žil Vavilov, udělala věda obrovský pokrok, podařilo se rozluštit dědičnou informaci mnoha důležitých plodin. Na výzkumu se významně podíleli vědci z Ústavu experimentální botaniky AV ČR, v. v. i. Světově uznávaný tým pod vedením prof. Jaroslava Doležela vyvinul unikátní metodu čtení složité dědičné informace plodin. Laureát národní ceny Česká hlava prof. Jaroslav Doležel, který je současně koordinátorem výzkumného programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21, považuje tento výzkum za zásadní:„Bez nových metod šlechtění nebude možné zajistit dostatek potravin pro rostoucí světovou populaci. V naší práci věnujeme velkou pozornost genetické diverzitě zemědělských plodin, starých odrůd a jejich planých příbuzných. Právě tyto rostliny mají geny podmiňující důležité vlastnosti potřebné pro současné šlechtění. Naše práce by nebyla možná bez genových bank, které uchovávají toto bohatství.“

Výstava je přístupná zdarma a nabízí bohatý doprovodný program v podobě interaktivních sobotních workshopů a aktivit pro celou rodinu, tematických komentovaných prohlídek či přednášek předních odborníků pro širokou veřejnost. Návštěvníci si budou moci přímo na výstavě vyzkoušet rozluštit genetický kód pomocí knižního modelu nebo si prohlédnout skutečné předchůdkyně pšenice a variabilitu semen uchovávaných v české Genové bance. Nebudou chybět ani živé ukázky rostlin.
 
DOPROVODNÝ PROGRAM K VÝSTAVĚ NATURE – FUTURE: Rostliny budoucnosti
Galerie Věda a umění Akademie věd ČR
 
Fotografický workshop – Mario del Curto
Určeno fotografům vědy a studentům fotografie.
Datum konání: pátek 8. 2. od 15:00 do 18:00
Místo konání: Galerie Věda a umění Akademie věd České republiky, Národní 3, Praha 1
Rezervace na adrese: lorencovar@ssc.cas.cz
 
Za odkazem Vavilova
Příjemné povídání s autorem fotografií Mariem del Curtem o jeho cestách po ruských experimentálních stanicích Vavilovova institutu. Čekají vás nevšední příběhy vědců i téměř zapomenutých míst.
Datum konání: sobota 9. 2. od 16:00
Místo konání: Galerie Věda a umění Akademie věd České republiky, Národní 3, Praha 1.
Rezervace není nutná.
 
Laboratorní zahradničení I
Vědci často pěstují rostliny za sterilních podmínek neboli in vitro (česky „ve skle“). Na tomto workshopu se naučíte základní techniky pěstování in vitro a prohlédnete si kultivační místnosti, kde se pěstují naše pokusné rostliny. Zasadíte si masožravku, kterou si spolu s návodem na pěstování odnesete domů.
Datum konání: pátek 22. 2. od 17:00 do 19:00
Místo konání: Ústav experimentální botaniky AV ČR, Rozvojová 263, Praha 6  (10 minut autobusem 107 nebo 147 od stanice metra Dejvická).
Rezervace na adrese: : filova@ueb.cas.cz, tel. 605 965 153
 
Kdo si hraje, nezlobí…
Zveme Vás a Vaše ratolesti na interaktivní program pro děti. Budete si moci vyzkoušet, jaké je stát se na chvíli vědcem. V naší cestovní laboratoři si vyzkoušíte různé laboratorní dovednosti, bez nichž se správný badatel neobejde. Poslouží vám několik drobných pomocníků, různých laboratorních přístrojů. Seznámíte se také s výzkumem řas a některé možná i ochutnáte. A nejen to, budete si moci zasoutěžit ve vybraných laboratorních dovednostech a získat malý dárek.
Datum konání: sobota 2. 3. 10:00 – 15:00
Místo konání: Galerie Věda a umění Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1.
Rezervace není nutná.
 
Genetické modifikace: Ze zkumavky na pole?
Přednáška dr. Aleše Pečinky z Ústavu experimentální botaniky AV ČR.
Světová populace roste a současně dochází k rychlé změně klimatu. Budou naše znalosti dostatečné ke zvládnutí těchto výzev? Je možným řešením „nová zelená revoluce“ využívající moderní metody šlechtění rostlin? Přijďte si poslechnout přednášku inspirovanou odkazem ruského genetika N. I. Vavilova a diskutovat o těchto otázkách.
Datum konání: pondělí 18. 3. od 15:00
Místo konání: místnost č. 205, budova Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1.
Rezervace není nutná.
 
Laboratorní zahradničení II
Vědci často pěstují rostliny za sterilních podmínek neboli in vitro (česky „ve skle“, i když dnes je to často spíš v plastu). Na tomto workshopu se naučíte základní techniky pěstování in vitro a prohlédnete si kultivační místnosti, kde se pěstují naše pokusné rostliny. Zasadíte si masožravku, kterou si spolu s návodem na pěstování odnesete domů.
Datum konání: pátek 22. 3. od 17:00 do 19:00
Místo konání: Ústav experimentální botaniky AV ČR, Rozvojová 263, Praha 6 (10 minut autobusem 107 nebo 147 od stanice metra Dejvická).
Rezervace na adrese: : filova@ueb.cas.cz, tel. 605 965 153
 
Krása semen
Zveme Vás a Vaše ratolesti na interaktivní program pro děti. Pomocí lupy budete moci prozkoumat, jak neobvyklé a zajímavé struktury povrch semen ukrývá. Pomocí jednoduchého pokusu odhalíte slizové obaly semen. Bude připravena i soutěž o drobné ceny.
Datum konání: sobota 30. 3. 12:00 – 16:00
Místo konání: Galerie Věda a umění Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1.
Rezervace není nutná.
 
TEXT: Radmila Trnková-Lorencová