V Olomouci budou přednášet autoři čtyř velkých objevů, mezi nimi i prof. Jaroslav Doležel

V Olomouci budou přednášet autoři čtyř velkých objevů, mezi nimi i prof. Jaroslav Doležel
Čtyři velké objevy české vědy posledního desetiletí představí jejich autoři v letošním ročníku přednáškového cyklu Současná chemie. Špičkové vědce pozval na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého jeden z nejcitovanějších světových chemiků Pavel Hobza, který cyklus povede již pojedenácté.

Akademiky i zájemce z řad veřejnosti čekají od 24. února přednášky astrofyzika Jiřího Grygara, molekulárního biologa Jiřího Bártka, biochemika Jiřího Šponera a rostlinného genetika Jaroslava Doležela.
„Původně jsem si myslel, že loňský desátý ročník Současné chemie bude poslední. Byl jsem ale mile překvapen ohlasy na přednášky, a proto jsem se rozhodl v cyklu pokračovat. I s vědomím toho, že překonat jubilejní sérii, v níž vystupovali laureáti ceny Česká hlava, nebude snadné. Nakonec jsem se rozhodl představit čtyři velké objevy, které jsou fascinující,“ popsal vznik letošního ročníku organizátor cyklu Pavel Hobza, která působí na katedře fyzikální chemie a v Regionálním centru pokročilých technologií a materiálů.
Obdobně jako v některých předchozích ročnících se ani letos výběr hostů neomezil navzdory názvu cyklu jen na chemiky. „Chemii nelze izolovat, věda je jen jedna a problémy jsou propojené. Myslím si, že vše do sebe hezky zapadne,“ domnívá se Hobza.
Cyklus zahájí 24. února významný astrofyzik a popularizátor vědy Jiří Grygar z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR. V přednášce nazvané Meteority a jejich rodokmen přiblíží způsob, jak lze rozpoznat meteority i jejich původ. O týden později v aule přírodovědecké fakulty vystoupí Jiří Bártek, který se věnuje zejména výzkumu regulačních mechanismů dělení nádorových buněk a mechanismů vedoucích ke vzniku nádorů. Působí nejen v Dánsku, ale také v olomouckém Ústavu molekulární a translační medicíny Univerzity Palackého. „Jsem velice pyšný, že se mi ho podařilo pro letošní ročník získat. Ačkoliv je velmi zaneprázdněný, byl velmi laskav a domluvili jsme se rychle. Profesor Bártek je bez diskuze nejlepší současný vědec českého původu. Jestli má někdo z Čechů šanci na Nobelovu cenu, pak je to on. Bude hovořit o pracích spojených s prevencí onkologických onemocnění,“ uvedl Hobza.
O původu života budou moci přemýšlet 9. března účastníci přednášky Jiřího Šponera z Biofyzikálního ústavu Akademie věd ČR v Brně. Významný biochemik své vystoupení nazval Přišel život z vesmíru?. Závěr letošního ročníku bude patřit Jaroslavu Doleželovi z olomouckého Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR a Centra regionu Haná. Jím vedený tým měl zásadní podíl na mezinárodním projektu čtení složité dědičné informace pšenice. Rostlinní biologové a šlechtitelé tak získávají nástroj pro šlechtění obilniny, která má zásadní roli ve výživě lidstva.
Text: Martina Šaradínová, Zdroj: ŽURNÁL UP ONLINE