V Olomouci oslavíme Den fascinace rostlinami

V Olomouci oslavíme Den fascinace rostlinami
22. květen je Den fascinace rostlinami.  Tato celosvětová akce, která se koná pod hlavičkou Evropské organizace rostlinných věd (EPSO), si klade za cíl přiblížit lidem úžasný svět rostlin. Letos se do oslav poprvé zapojí i náš tým z Ústavu experimentání botaniky.
 
Potkat nás můžete v olomoucké Boranické zahradě Přírodovědecké fakulty 10:00 do 18:00 hodin. Program celého dne je zaměřený především na rostliny, které lidem slouží jako potrava, představují každodenní součást našeho jídelníčku nebo jeho zpestření. 
Ve našem stánku  budete moci hádat, které části rostlin se hodí či nehodí k jídlu a čeká vás poznávání koření a bylinek. Zahrát si můžete také i na rostlinné genetiky. vyzkoušíte si pipetování, práci s rostlinným materiálem či skládání karyotypu.
Náš olomoucký tým pod vedením laureáta Národní ceny Česká hlava prof. Jaroslava Doležela se zabývá studiem dědičné informace, její strukturou, vlivem na růst, vývoj a vlastnosti rostlin. Je uznávaný po celém světě a své výsledky publikuje v mnoha prestižních vědeckých časopisech. Pracoviště přispělo k přečtení složité dědičné informace pšenice, ječmene a žita.



 RT-program-0105.jpg