Vědci chystají v Olomouci festival Země na talíři, zaměřený na spotřebu potravin
Na produkci a spotřebu potravin se zaměří letošní festival Země na talíři, který v Olomouci připravují s ostatními organizátory vědci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd. Uskuteční se v úterý 16. července v prostorách Pevnosti poznání.
Součástí přehlídky je i filmová projekce, beseda a také praktický workshop, sdělila za ústav Radoslava Kvasničková.
Festivalovou filmovou projekci odstartuje belgický snímek Vzhůru na pole!, který zavede diváky do různých koutů světa a představí inspirativní příběhy farmářů a farmářek, kteří prosazují udržitelné rodinné a komunitní zemědělství. "Snímek také otevírá ožehavý problém dneška, kterým je plýtvání potravinami. Na světě stále trpí hladem 800 milionů lidí, přesto se třetina všeho vyprodukovaného jídla vyhodí nebo znehodnotí," uvedli organizátoři festivalu.
Hostem letošní přehlídky bude lesník a včelař Jiří Gottwald, který zcela změnil území vyčerpané intenzivním zemědělstvím. U Nového Jičína vysadil na pěti hektarech medonosné pásy, krajinotvorný sad a vybudoval tůň. Podle spolupořadatelky festivalu z organizace Na mysli Veroniky Miklíkové tak v lesích zvýšil druhovou pestrost a hospodaří způsobem, u kterého nevznikají holiny.
"Díky tomu se voda vsakuje do půdy postupně, takže se na ní lépe daří rostlinám a nehrozí půdní eroze. To vše má příznivý vliv na mikroklima krajiny. Na jeho pozemcích se zvyšuje biodiverzita a postupně roste počet druhů živočichů, rostlin, hub a mikroorganismů," uvedla Miklíková.
Součástí festivalu je také praktický workshop zaměřený na výrobu kombuchy. Zájemci se dozví vše o jejím využití a zdravotních přínosech. Nebudou chybět ani zajímavé recepty a ochutnávka v různých stadiích vývoje od čaje přes vykvašenou kombuchu až po kombuchový ocet, doplnili organizátoři festivalu.
Přehlídka má podle Viktorie Tenzerové z organizace Na mysli upozornit na to, že zajistit do budoucna potraviny pro všechny obyvatele planety nebude jednoduché a řešení je třeba hledat už nyní. "Dostatek potravin je klíčový pro udržení stability a prosperity společnosti. Musíme reagovat na změnu klimatu i na to, že obyvatel planety neustále přibývá. Měli bychom podporovat udržitelnou zemědělskou produkci, minimalizovat erozi půdy a chránit vodní zdroje. Současně je potřeba vyšlechtit plodiny, které budou odolnější, výnosnější a lépe zvládnou změnu klimatu," uvedla Tenzerová.
Festival Země na talíři se uskuteční v úterý od 16:00, vstup je zdarma.
Zdroj: ČTK