Zájem o náš sobotní program pro veřejnost v Akademii věd ČR předčil všechna očekávání

Zájem o náš sobotní program pro veřejnost v Akademii věd ČR předčil všechna očekávání
Téměř tisíc dětí i dospělých si nenechalo 2. března ujít interaktivní program v budově Akademie věd ČR, který doprovázel úspěšnou výstavu „Nature – Future: Rostliny budoucnosti“.

Vstupní hala Akademie věd se proměnila v pomyslnou laboratoř, ve které si čeští i zahraniční návštěvníci vyzkoušeli práci na různých přístrojích a ti odvážnější neváhali pustit se do laboratorních pokusů či soutěží. Ve stáncích olomouckého a pražského pracoviště Ústavu experimentální botaniky se mohli zájemci dozvědět mnoho nového o rostlinách a také o jejich výzkumu, především o čtení dědičné informace pšenice, na kterém se podíleli olomoučtí vědci. Děti i dospělé překvapilo, že pšenice má pětkrát větší DNA než člověk a její přečtení trvalo vědcům z celého světa neuvěřitelných třináct let. Prohlédnout si mohli různé typy pšenice, například modré nebo červené varianty zrn či divokou pšenici. Velký zájem byl o soutěže v pipetování, skládání chromozomů, či drcení koření.
Stanoviště Centra Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR představilo řasové biotechnologie. Největší pozornost přitahovaly dva atraktivní pohyblivé modely. Prvním byl laboratorní fotobioreaktor s jedním druhem sinice a dvěma zelenými řasami. Ty návštěvníci viděli ve dvou formách, v přirozené, zelené a také v oranžové, která byla vystavena stresu a produkovala nadměrné množství karotenoidních barviv. Ani u tohoto stánku nechyběl mikroskop, pod kterým bylo možné si řasy detailně prohlédnout. Velmi pozitivní ohlas sklidil velký názorný model fotosyntézy. Především děti ocenily, že přístroj celou demonstraci vždy ukončil distribucí sladkostí.
Velký zájem byl také o výstavu „Nature Future: Rostliny budoucnosti“, která prostřednictvím fotografií uznávaného švýcarského fotografa Maria del Curta představuje  práci a odkaz ruského botanika N. I. Vavilova, člověka, který se zasloužil o záchranu genového bohatství důležitých plodin.  Výstava současně ukazuje současnou práci českých vědců, především týmu pod vedením prof. Jaroslava Doležela, který přispěl k odhalení tajemství dědičné informace některých významných zemědělských plodin.
Pokud jste ještě výstavu „Nature – Future: Rostliny budoucnosti“ nestihli navštívit, nezoufejte. Otevřena je v Galerii Věda a umění v Akademii věd ČR (Národní 3, Praha) až do 12. dubna 2019.

Text a fotografie: Radka Kvasničková