Place:
Praha, Akademie věd ČR, Národní třída 3
Týden Akademie věd ČR
Mgr. Jan Bartoš, Ph.D. (Ústav experimentální botaniky AV ČR): Vývoj molekulárních markerů pro šlechtění třešní
Prodloužit sklizeň třešní, zlepšit jejich chuť, kvalitu a velikost pomůže objev olomouckých vědců z Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Díky nim budou moci šlechtitelé využívat molekulární markery spojené s určitými vlastnostmi. Tradiční šlechtění třešní je velmi nákladné a časově náročné. Tento nový přístup urychlí a zvýší jeho efektivitu. Podle odhadů může ušetřit při výběru 3000 až 3500 sazenic třešní, což je cca jeden a tři čtvrtě milionu korun ročně.
Mgr. Jan Bartoš, Ph.D. vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého. V současnosti vede Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky AV ČR v Olomouci. Zabývá se evolucí, strukturou a funkcí genomu zemědělských plodin. V roce 2009 získal prestižní ocenění AV ČR Prémii Otto Wichterleho. Na Univerzitě Palackého vyučuje předmět Analýza sekvencí DNA.