Olomoucká Noc vědců láká na 120 bodů programu, zapojuje se i naše pracoviště

Olomoucká Noc vědců láká na 120 bodů programu, zapojuje se i naše pracoviště
Přes 120 bodů programu včetně komentovaných prohlídek, přednášek, pokusů, ale i ohňovou show nabídne letos svým návštěvníkům Noc vědců v Olomouci. Uskuteční se tento pátek a lidé budou moci nahlédnout v Olomouci do laboratoří, přednáškových sálů i dalších prostor spojených s vědeckým bádáním. 
Do akce se zapojily již tradičně všechny fakulty Univerzity Palackého včetně vědeckých center. Komentované prohlídky vybraných oddělení nabídne také Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL), sdělil ČTK koordinátor akce Ondřej Martínek.

Přírodovědecká fakulta zasvětí zájemce do tajů chemie, matematiky či botaniky, výlet do minulosti slibují geologové a připraveno je i astronomické pozorování z terasy fakultní budovy. Aula fakulty se promění v AFOkino, které představí to nejlepší ze soutěžních snímků letošního ročníku festivalu Academia film Olomouc, uvedl Martínek.

Návštěvníky láká i Pevnost poznání, nabídne mimo jiné zrekonstruované planetárium a EXPO modul, upravený exponát ze světové výstavy EXPO v Dubaji. "Milovníci nočních tvorů si jistě nenechají ujít krátkou vycházku za netopýry se zoologem Evženem Tošenovským. A připojí se k nám i Novorozenecké oddělení FNOL, u jehož stanoviště si lidé na modelech panenek vyzkoušejí nácvik resuscitace novorozenců a kojenců. Novinkou bude také zprostředkování zážitků při pobytu na jednotce intenzivní a resuscitační péče," uvedla Martina Vysloužilová z Pevnosti poznání.

K Noci vědců se připojí také pedagogická fakulta, kde se bude tvořit ze dřeva i včelího vosku a programovat roboti, nebo Cyrilometodějská teologická fakulta, kde si zájemci vyzkoušejí běžné činnosti poslepu nebo se začtou do Bible pod vodou. "Pestrý program na zájemce čeká i na Filozofické fakultě UP. V budově v Křížkovského ulici zjistí, co je to Garciův efekt či fenomén koktejlové party a také třeba jak spolu souvisí čich a paměť," popsal Martínek. Fakulta tělesné kultury v Neředíně láká na netradiční sporty nebo pexeso pro nevidomé, před fakultou zaujme velký nafukovací model Země.

Otevřeno dlouho do noci budou mít i pracoviště v Holici. Ve vědeckém ústavu CATRIN příchozí například pocítí chlad i žár tekutého dusíku nebo zjistí, jak štěká vodík, a vyrobí si vlastní vonnou esenci. Vědeckotechnický park UP vysvětlí základy 3D tisku a v Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR si zájemci vyzkoušejí práci s mikroskopem nebo pokus na motivy pohádky Hrnečku, vař.

Jednotlivá stanoviště se budou zájemcům zpřístupňovat už od 16:00, poslední otevřené prostory zhasnou s půlnocí. K odlehlejším pracovištím v Holici a Neředíně a k nemocničnímu areálu se zájemci mohou zdarma svézt speciální autobusovou linkou, která vyjede v 17:00 ze třídy 17. listopadu a bude křižovat město do 22:30. Akci, která popularizuje vědu, si každoročně nenechá v Olomouci ujít zhruba 6000 lidí.

Program Noci vědců v Olomouci ZDE


Jízdní řád 

noc-vedcu_2022_jizdni-rad_lcd.png

(Text ČTK)