Šlechtěné rajče místo rybího tuku. Vědci líčí možnosti genetických úprav rostlin

Šlechtěné rajče místo rybího tuku. Vědci líčí možnosti genetických úprav rostlin
Umí nahlédnout do genetické struktury rostlin a předvídat, jak budou vypadat nebo jaké ponesou plody. Dokážou geneticky vylepšit pšenici pro vyšší výnosy či upravit rajče, aby produkovalo vitamín D. 
 „Možnosti jsou dost možná nekonečné. Zatím ani netušíme, čeho můžeme dosáhnout,“ říkají vědci Jan Bartoš a Aleš Pečinka z renomovaného olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky Akademie věd.

Čemu se v ústavu věnujete?
JB: Sekvenujeme genomy (soubor genů – pozn. red.) hospodářsky významných druhů a snažíme se v nich najít funkční souvislosti. Jinými slovy hledáme, které úseky genomů jsou zodpovědné za určité znaky, například jak se projevují v zemědělské praxi, ale nejen v ní.

Jak vybíráte plodiny, jejichž geny budete zkoumat?
JB: Víme, že když budeme studovat hospodářsky významné rostliny, tak se naše poznatky snáze přenesou do praxe. Studujeme pšenici, ječmen nebo třeba banánovník a mnohé další.

Více ZDE