Uroda.cz: Laboratoř přispěje k efektivnějšímu a rychlejšímu šlechtění

Uroda.cz: Laboratoř přispěje k efektivnějšímu a rychlejšímu šlechtění
Před šesti lety byla vybudována Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum v Centru strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky AV ČR v Olomouci. 
Cílem bylo od začátku zpřístupnit metody a výsledky základního výzkumu šlechtitelům a zemědělcům. Její zázemí využívá nejmodernější nástroje pro analýzu genomů. Proč bylo nutné kapacity rozšířit, komu je laboratoř určena a jaké jsou dílčí výsledky výzkumu se dozvíte z rozhovoru s vedoucím laboratoře RNDr. Janem Šafářem, Ph.D.
 

Jak laboratoř vznikla?

Původní ideou tehdejšího vedoucího pracoviště, pana prof. Jaroslava Doležela bylo využít techniky vyvinuté v jeho základním výzkumu také v moderních šlechtitelských programech a pro izolaci agronomicky významných genů. Tenkrát nás oslovovaly zahraniční firmy z Velké Británie, Japonska a dalších zemí, které chtěly tyto techniky využívat a pan profesor si kladl otázku, když už pracujeme pro svět, proč nebýt přínosem také pro český šlechtitelský sektor? Tak vznikla v roce 2017 díky podpoře programu Akademie věd ČR Strategie AV21 Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum v Olomouci.

Proč bylo nyní nutné její prostory rozšířit?

Kromě cílených výzkumných aktivit jsme pro zájemce organizovali odborné semináře, přednášky, osobní konzultace či praktické workshopy, označuji to za „měkké“ aktivity, ve kterých se šlechtitelé seznamují s principy nejmodernějších metod molekulární biologie a genomiky. Na seminářích určených pro šlechtitele jsem ukazoval, co vše lze sekvenovat, jak probíhá identifikace genů či vývoj DNA markerů pro snadnější výběr rostlin s požadovanými vlastnostmi. Následně se s žádostí o využívání služeb na nás obracelo stále více šlechtitelů, pěstitelů, zemědělských firem, ale i státní správa a mnoho dalších institucí, což byl obrovský úspěch. V rámci těchto aktivit tak začaly vznikat reálné analýzy na zakázku a reálná poptávka po našich službách. Laboratoř tehdy neměla k dispozici vlastní zázemí, využívali jsme prostory olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Zájem o odborné expertizy a analýzy, které nabízíme, byl tak obrovský, že bylo nutné prostory aplikační laboratoře rozšířit. Proto byla letos v dubnu otevřena nová přístavba, která navazuje na stávající budovu. Stavba za 50 milionů korun byla financována převážně z prostředků Akademie věd ČR a trvala půl druhého roku.